Wat is organisch beddengoed?

Gecertificeerd 100% biologisch katoenen beddengoed begint met natuurlijke katoen vezels die zijn geteeld zonder gebruik van chemicaliën, synthetische meststoffen of pesticiden. Alleen katoen uit gecontroleerde, biologisch geteelde, duurzame bronnen mag worden gebruikt. Katoenboeren doen er 3 jaar over om biologisch gecertificeerd te worden. In die 3 jaar mogen er geen chemicaliën worden gebruikt op het land waar straks het biologisch katoen wordt geteeld.

De natuurlijke vezel moet dan worden behandeld en afgewerkt met uitsluitend natuurlijke en biologisch afbreekbare middelen, zoals niet-giftige bleekmiddelen en ecologische kleurstoffen om te komen tot een schoon eindproduct. Dat kan van conventionele katoenen spullen niet worden gezegd:  die worden behandeld met een grote reeks van meestal schadelijke chemische stoffen in alle stappen: vanaf het katoenveld tot het eindproduct .

blog_Yumeko_biologisch-katoen

Waarom kiezen voor biologisch beddengoed?

Kiezen voor biologische katoen is niet alleen een verandering van kussensloop en overtrek, maar een verandering van de manier waarop je naar de wereld kijkt.

Goed voor jou en goed voor de wereld is een prima uitgangspunt voor alles wat je doet in je leven. Verder is het gezonder, omdat er geen resten van chemicaliën in de stof zijn achter gebleven. Dat maakt een heel groot verschil voor mensen met een allergie of een gevoelige huid. Er zijn natuurlijk nog veel meer voordelen. Niet alleen voor jou, maar dus ook voor de wereld om je heen. Bijvoorbeeld de verminderde blootstelling aan chemische stoffen omdat er geen pesticiden, chemische meststoffen of toxines worden gebruikt voor teelt, verwerking en productie.

Dat is goed voor het inkomen en de gezondheid van de katoenboeren, voor mensen met een gevoelige huid of met een allergie en voor de bodem, rivieren en zeeen.  Allemaal belangrijke voordelen , zeker omdat je zo’n 7 tot 8 uur per dag in bed doorbrengt (en sommigen nog veel langer).  Voor een 1-persoons dekbedovertrek wordt van zaadje tot eindproduct circa een kilo chemicalien gebruikt.

Certificaten van instanties zoals GOTS en Fairtrade bieden je zekerheid over de biologische herkomst en de kwaliteit van het beddengoed, maar ook over de afwezigheid van nare chemische stofjes en goede omstandigheden voor de boeren.

Waarom kiezen voor Fairtrade?

Fairtrade garandeert de boeren en vaste, hogere prijs voor het katoen en screening van de arbeidsomstandigheden. In het bijzonder die van vrouwen en kinderen die in de meeste katoen producerende landen een zwakke positie hebben.

Door Fairtrade krijgen de boeren en hun families financiële en sociale zekerheid, zodat ze uit vaak erbarmelijke omstandigheden kunnen ontsnappen en een toekomst kunnen opbouwen. Best fair toch.

Nieuwsgierig naar ons beddengoed van Duns Sweden?

 

* Bron - onze SUUS *

© 2014 - 2020 Kind zo blij | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel