Snelle verzending 1-2 dagen | Spaar voor korting

Kleur in je garderobe

Kleur in je garderobe

Kleur maakt ons leven leuker, hier kunnen we niet omheen. Kun je het je voorstellen, een leven zonder kleur? Ik niet! Maar het dragen van kleur is zo makkelijk nog niet. Hoe combineer je kleur precies? En welke kleuren passen wel en niet goed bij elkaar? Dit zijn hele logische vragen en dit is precies waar ik antwoord op ga geven!

Vera Rombout (21) is kleurstyliste en studeert aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam.

Het combineren van kleuren

Ik begin met mijn tip die ik eigenlijk altijd als eerste probeer toe te passen bij het samenstellen van een outfit: ga op zoek naar balans. Hier kun je op verschillende manieren voor zorgen.

Combineren met een basiskleur

De veiligste keuze voor het dragen van kleur, is één uitgesproken kleur combineren met een basiskleur. Hiernaast zie je een lijstje met basis kleuren, dit zijn neutrale kleuren en blauwe denims. In dit voorbeeld neem ik groen als de uitgesproken kleur en denim als de basiskleur. Maar dit zouden bijvoorbeeld ook roze en beige kunnen zijn, of blauw en grijs. Stel, je draagt een spijkerbroek en je hebt een hele toffe groene trui en die trek je hierop aan. Dankzij de spijkerbroek zit je eigenlijk gelijk goed. Dit is een basiskleur waardoor de aandacht naar het groen zal gaan. Hier is dus sprake van balans.

Kleuren terug laten komen

Ik kan me voorstellen dat je de outfit wat wilt aankleden met laagjes of accessoires. Om toch die balans te houden, is het het makkelijkste om kleuren terug te laten komen. In dit geval zou je dus alleen denim (blauwe) of groene items of details toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan groene sokken en een pet. Ook zou je eventueel een andere basiskleur kunnen toevoegen, bijvoorbeeld een bruine zonnebril en schoenen. Door de outfit uit te breiden met de gekozen kleuren of andere neutrale kleuren, behoud je makkelijk deze balans.

Uitgesproken kleuren combineren

Ben jij niet zo van de neutrale kleuren en combineer je juist liever uitgesproken kleuren met elkaar? Dan is het vinden van balans misschien iets moeilijker, maar ook daar heb ik tips voor! Hieronder zie je de kleurencirkel. Een kleurcirkel is eigenlijk niets meer dan een manier om inzichtelijk te maken hoe primaire en secundaire kleuren in elkaar overlopen. Complementaire kleuren zijn kleuren die tegenover elkaar in de kleurencirkel liggen. Bijvoorbeeld rood (1) en groen (7). Complementaire kleuren kunnen elkaar complimenteren zoals de naam zegt. Dit houdt in dat de kleur meest opvalt als hij gecombineerd wordt met zijn complementaire kleur. Dit kan super goed werken voor bijvoorbeeld een logo, maar is iets dat je misschien wilt vermijden bij kleding. Dit oogt namelijk snel onrustig en uit balans.

De kleuren die het makkelijkst met elkaar te combineren zijn, zijn meestal de kleuren die dicht in de buurt van de andere kleur staan in de cirkel. Hoe verder weg de kleur, hoe harder het contrast. Hieronder zie je een cirkel met geselecteerde kleurgroepen. Ik heb steeds vier kleuren gekozen per groep. Dit is een voorbeeld van kleuren die makkelijk met elkaar te combineren zijn: 12-1-2-3 3-4-5-6 6-7-8-9 9-10-11-12

TIP

Bij het combineren van meerdere uitgesproken kleuren zou ik nog steeds rekening houden met het terug laten komen van kleuren. Vervang de basiskleur in de regel met een uitgesproken kleur of voeg een tweede uitgesproken kleur toe tijdens het toevoegen van laagjes en accessoires.

Categorieën: